(untitled) (VETERINARIA, 2021)
Eksplorativna laparotomija je čest neelektivni, sistemski zahvat u veterinarskoj hirurgiji koji obuhvata plasiranje reza preko abdomena kako bi se moglo pristupiti abdominalnoj šupljini i pripadajućim organima. Ova metoda može se koristiti kako u dijagnostičke, tako i u terapijske svrhe. Kada je priroda bolesti nepoznata, a indicira involviranost organa i/ili struktura abdominalne šupljine, eksplorativna laparotomija je pogodan način za otkrivanje uzroka oboljenja. Ukoliko je etiologija bolesti poznata, indicirana laparotomija je terapijska metoda. Ovim radom detaljno je opisan sam postupak eksplorativne laparotomije, kao i indikacije te moguće komplikacije.