(untitled) (VETERINARIA, 2020)
Tokom eksperimentalnih biomedicinskih studija nerijetko se ukazuje potreba za upotrebom drugih pokusnih animalnih modela pored uobičajenih laboratorijskih životinja. Činčila, gerbil i kanadska lasica su zbog svojih specifičnosti veoma korisni potencijalni pokusni modeli u biomedicinskim ispitivanjima. Činčila je nezamjenjiv animalni model kod istraživanja srednjeg uha. Gerbil je posebno aplikativan za istraživanja iz oblasti neuro-fiziologije. On obolijeva od epilepsije te je s razlogom eksperimentalna životinja od izbora za proučavanje ove vrste bolesti. Kanadska lasica je izuzetno poželjan animalni model u eksperimentalnoj hirurgiji i ima niz prednosti u odnosu na stahore i zamorce.