(untitled) (VETERINARIA, 2020)
Goveđa respiratorna bolest (BRD) je značajan uzrok gubitaka u intenzivnom govedarstvu, kako direktno kroz uginuća, tako i indirektno kroz smanjenje prirasta i ranije izlučivanje iz proizvodnje. Da bi se gubici smanjili na najmanju moguću mjeru uz rano prepoznavanje bolesti, neophodan je pravilan pristup terapiji i odgovarajući izbor lijekova. Ovaj tekst ima za cilj da upozna ´čitaoce sa osobinama prije svega antimikrobnih lijekova i njihovoj primjeni u terapiji BRD-a.