(untitled) (VETERINARIA, 2020)
Populacija pasa lutalica je duži niz godina prisutna na području Bosne i Hercegovine, a odsustvo ljudske podrške za pse uzrokuje aktivaciju njihovih mehanizama samoodržanja i povratak prirodnom obrascu ponašanja. Analizirajući faktore rizika prisutvo pasa u urbanim i ruralnim područjima ima negativan utjecaj na zdravlje stanovništva. Izlučivanje urina i fekalija te onečišćenje javnih i obradivih površina uzrokovano je sporadičnim pojavljivanjem nekih zoonoza poput ehinokokoze. Najveći broj ugriza pasa lutalica zabilježen je u Tuzlanskom kantonu, a u Kantonu Sarajevo je registrovano 98 ugriza na 100.000 stanovnika. Nije zabilježen niti jedan slučaj humanog rabiesa uprkos velikom broju pasa lutalica, kao i velikom broju ljudi koji su ugriženi u Bosni i Hercegovini. Reduciranje velikog broja pasa lutalica zahtjeva skup mjera i aktivnosti kao što su: primjenjivi pravni okvir, održivo udomljavanje, kastracija pasa, izgradnja skloništa, eutanazija bolesnih i agresivnih pasa.