(untitled) (VETERINARIA, 2023)
Bosansko-hercegovačka pasmina tornjak je autohtona pasmina, poznata po svojoj snažnoj fizičkoj konstituciji i izdržljivosti. Tornjak je samouvjeren pastirski pas, odličan čuvar na prostoru koji mu je povjeren, ali istovremeno blag i nježan za svoje ljude, bliske prijatelje i djecu. Cilj rada je istražiti i analizirati hematološke parametre kod pasmine tornjak, te utvrditi njihov značaj u kliničkoj praksi radi boljeg razumijevanja zdravlja i liječenja ove pasmine. Dosadašnje dostupne hematološke studije kod pasa tornjaka su vrijedan doprinos u rasvjetljavanju ove nepoznanice, ali su, nažalost, limitirane nedostatnim brojem istraživanih uzoraka.