Inventarizacija, populacijski i zdravstveni status velikih zvijeri i drugih vrsta na području Spomenika prirode “Skakavac”

Authors

  • Naida Kapo
  • Jasmin Omeragic
  • Vedad Skapur
  • Halita Colakovic
  • Darinka Klaric-Soldo
  • Nihad Fejzic

Keywords:

Spomenik prirode “Skakavac”, divlje životinje, inventarizacija, populacija, zdravstvena zaštita

Abstract

Divlje životinje su jedna od ugroženih skupina na planeti, ponajviše antropogenim utjecajima. Da bi se sačuvale potreban je adekvatan pristup u skladu s domaćim i međunarodnim normama. Zdravstvena zaštita životinja veoma je važna aktivnost, naročito kroz efektivan nadzor i istraživanja patogenih uzročnika. Prema podacima WHO (World Health Organisation) 75% novih bolesti koje su pogodile ljudsku populaciju u zadnjih desetak godina uzrokovano je patogenima koji potječu od životinja ili od proizvoda životinjskog porijekla. Prevencija i kontrola bolesti kod divljači teža je nego kod domaćih životinja jer one nemaju granice u svom kretanju, mogu preći velike udaljenosti, a kada se bolest pojavi,često prolazi bez naročito manifesnih simptoma. U članku su prikazane aktivnosti u vezi sa realizacijom projekta „Inventarizacija, populacijski i zdravstveni status velikih zvijeri i drugih vrsta na području Spomenika prirode Skakavac”. U projektne aktivnosti uključeni su mladi doktori veterinarske medicine i studenti Veterinarskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu koji su imali priliku da se profiliraju, usvoje znanja i steknu nova iskustva. 

Downloads

Published

13-11-2020

How to Cite

Kapo, N., Omeragic, J., Skapur, V., Colakovic, H., Klaric-Soldo, D., & Fejzic, N. (2020). Inventarizacija, populacijski i zdravstveni status velikih zvijeri i drugih vrsta na području Spomenika prirode “Skakavac”. VETERINARIA, 69(2), 95–102. Retrieved from https://veterinaria.unsa.ba/journal/index.php/vfs/article/view/98

Issue

Section

Professional Papers (non peer review)

Most read articles by the same author(s)

1 2 > >>