Higijenska ispravnost, kvalitet i održivost vakuum upakiranog „Brčanskog pršuta”
DOI:
https://doi.org/10.51607/22331360.2024.73.2.169Keywords:
Meso, pršut, vakuumiranjeAbstract
Sušenje mesa datira još iz doba Rimljana koji su u svojim sušnicama sušili razne vrste mesa koje su konzumirali moreplovci trgovci s juga, a vremenom je suho meso stiglo i u sjeverne evropske zemlje. Ipak, bitno je naglasiti da tu nije riječ o suhom goveđem mesu koje je tradicionalno za naše područje. Tradicija pravljenja suhog mesa u našoj zemlji je stara vijekovima, a neki proizvođači su i danas zadržali stari način pravljenja ovog proizvoda. Miris i okus suhog mesa se razlikuje od područja do područja pa tako zavisi od klime, nadmorske visine, načina ishrane, vrste goveda, ali veliku ulogu ima sušnica, način soljenja, priprema robe u smislu da li se meso ohladilo nakon klanja, itd. Na kvalitet, higijensku ispravnost, kao i održivost utječu brojni faktori od pravilnog tehnološkog procesa proizvodnje do manipulacije finalnim proizvodom. Jedna od mogućnosti produženja roka upotrebe, održavanje bolje kvalite, kao i higijenske i mikrobiološke ispravnosti je i vakuumiranje gotovih proizvoda.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2024 Indira Dajić-Hukić, Muhamed Smajlović, Kenan Čaklovica, Ahmed Smajlović, Sahbudin Hukić
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.